پایگاه مقاومت شهدا
   مشخصات مدیر وبلاگ
 
    آمارو اطلاعات

بازدید امروز : 50
بازدید دیروز : 18
کل بازدید : 29418
کل یادداشتها ها : 182

نوشته شده در تاریخ 90/3/20 ساعت 1:50 ع توسط جواد قاسم آبادی


در برزخ رذایل اخلاقى تزکیه مى شود 

مرحوم محمد شوشترى ، در عالم خواب به دوست عالم خود مى گوید: وقتى من از دنیا رفتم ، ملک الموت روح مرا با کمال مهربانى به سوى خاندان عصمت و طهارت برد.
در همان لحظات اول متوجه شدم که در روحم از نظر کمالات ناقص ‍ است و هنوز بعضى از صفات رذیله و پست در من وجود دارد و نباید به خود اجازه دهم با داشتن آن صفات در میان نیکان باشم .
مى گوید: حال من مانند کسى بود که با لباس چرکین و دست و صورت کثیف و آلوده به مجلس بزرگان وارد شود و بخواهم با آن ها مجالست کند.
روح آن مرحوم ادامه مى دهد و مى گوید: به مجرد آن که در خو احساس ‍ شرمندگى کردم ، یکى از اولیاء خدا، نظافت و تزکیه روح مرا به عهده گرفت و از آن روز، مانند یک شاگردى که به مدرسه مى رود، پیش او مشغول تحصیل کمالات روحى شدم . بنا شد اول خودم را از بعضى صفات رذیله با راهنمایى آن ولى خدا پاک کنم و سپس اعتقاداتم را تکمیل نمایم و خود را به کمالات روحى برسانم تا لیاقت معاشرت با ائمه اطهار را پیدا کنم .
در این بین گفت : اى کاش ! این کارها را در دنیا انجام داده بودم که دیگر این جا معطل نمى شدم ؛ زیرا انسان تا لذت مجالست با خاندان عصمت را نچشد. نمى تواند بفهمد که چقدر معاشرت با آن ها ارزش دارد. وقتى لذت معاشرت با آن ها ارزش دارد. وقتى لذت معاشرت با ایشان را احساس کرد. به او مى گویند: باید مدت ها از ما، دور باشى تا خودت را تمیز و اصلاح نمایى ، آن وقت ناراحتى فراق از آنان عذابى بس دردناک است .
آن دوست مى گوید: این جا آقاى محمد شوشترى شروع به گریه کرد و گفت : بنابر این به شما توصیه مى کنم هر چه زودتر نفس خود را تزکیه کنید و خود را به کمالات روحى برسانید تا این جا راحت باشید.(362)
از این دو قضیه به خوبى معلوم مى شود که در عالم برزخ ترقى امکان دارد و انسان مى تواند صفات رذیله خود را از بین ببرد و به کمالات روحى و معنوى برسد.


در برزخ قرآن را یاد مى دهند 

در عالم برزخ نه تنها ولایت انسان را کامل مى کنند و افراد ناقص و اولاد مؤ منانى که سقط شده یا در سن کودکى از دنیا رفته اند به تکامل مى رسانند (که در قیامت نقصى و عیبى نداشته باشند).
بلکه در روایات وارد شده است : در عالم قبر و برزخ پاره اى از کمبودهاى تعلیم و تربیت افراد مؤ من جبران مى شود. درست است که آن جا، جاى انجام دادن عمل صالح نیست و انجام آن فقط در دنیاست ، ولى چه مانع دارد که معرفت انسان در آن جا بیشتر و آگاهى افزون تر باشد؟
از امام موسى بن جعفر علیه السلام وارد شده است که به مردى مى فرمود: آیا ماندن در دنیا را دوست دارى ؟ عرض کرد: بلى ، فرمود: براى چه ؟ عرض کرد: براى خواندن ((قل هو الله احد)) امام کاظم علیه السلام سکوت فرمود و پس از آن به حفص فرمود: اى حفص ! هر که از دوستان و شیعیان ما بمیرد و قرآن را خوب یاد نگرفته باشد فرشتگان آن را در قبر به او یاد مى دهند و او را در خواندن قرآن کامل مى گردانند.
خداوند مى خواهد بدان وسیله درجات شیعیان را بالا؛ چون درجات بهشت برابر با آیات قرآن است . در قیامت به انسان گفته مى شود: قرآن بخوان و بالا رو، پس او مى خواند و از درجات بهشت بالا مى رود.
(363)


فصل دوازدهم : اجتماع ارواح در وادى السلام  
نقل چند حدیث  

مردم مى خواهند بدانند که ارواح مؤ منان و کفار بعد از آن که از بدنشان خارج شدند کجا مى روند و چه مى کنند. آیا با هم هستند و یا هر کدام جاى مخصوص دارند؟
در روایاتى وارد شده است : ارواح مؤ منان در ((وادى السلام )) نجف جمع مى شوند، ((وادى السلام )) به معنى (وادى امن و امنیت ، سلام و سلامت است ). ظهور آن در این دنیا، در سرزمین نجف اشرف که وادى ولایت است مى باشد و آن در پشت کوفه قرار دارد.
قبل از دفن جسد مطهر حضرت امیرالمؤ منین علیه السلام آن جا شهرى نبوده است ، بلکه یک فرسخ دورتر از کوفه ، و بیابانى بوده ، لذا نجف را پشت کوفه گویند.
احمد بن عمر مى گوید: خدمت امام صادق علیه السلام عرض کردم : برادر من در بغداد است ، مى ترسم در آنجا بمیرد.
حضرت فرمود: باک نداشته باش و ناراحت مباش ، هر جا که مى خواهد بمیرد؛ چون هیچ مؤ منى در شرق و یا غرب عالم نمى میرد مگر آن که خداوند روح او را در ((وادى السلام )) با ارواح مؤ منان دیگر قرار مى دهد.
عرض کردم : ((وادى السلام )) چیست و در کجا واقع شده است ؟ فرمود: در پشت کوفه . آگاه باش ، مثل اینکه من منظره اجتماع ارواح مؤ منان را مى بینم که حلقه حلقه دور هم نشسته اند و با یکدیگر گفت و گو مى کنند.
(364)
نیز از آن حضرت نقل شده است که فرمود: روح مؤ من را پس از مرگ به سوى (نهر کوثر) از نواحى ((وادى السلام )) مى برند. مؤ من در باغهاى اطراف آن ، گردش مى کند و از شرابهاى آن مى آشامد.(365)
از روایات دیگرى که در این باب وارد شده است : استفاده مى شود که نیکان و مقربان تا روز قیامت ، در ((وادى السلام )) (که اطراف کوفه قرار دارد) جاى دارند و از نعمتهاى بهشتى آن سامان مى خورند و بهره مند مى شوند، از آبها و شرابهاى نهرهاى آن مى آشامند و سیراب مى گردند.
حال که معلوم شد ارواح پیامبران و ائمه معصوم علیهم السلام و مقربان و مؤ منان نیک کردار در ((وادى السلام )) نجف قرار دارند، یک سئوال پیش مى آید و آن این که : چرا به زیارت قبور مؤ منان رویم و کنار قبر آنان رفتن چه خصوصیتى دارد؟ (در صورتى که فقط جسم پوسیده شده آنان در آنها دفن شده است )؟ و چرا این قدر سفارش شده که به زیارت اموات خود روید تا جایى که پیامبر اسلام صلى الله علیه و آله و ائمه معصوم علیهم السلام ، خودشان به زیارت قبرهایى که در قبرستان بقیع یا سایر قبرستانهاى دیگر بود مى رفتند و در آن جا دعا و زیارت مى خواندند و براى آنان استغفار و طلب آمرزش مى کردند؟
قبلا گفته شد: ارواح با اجساد خود ارتباط خاصى دارند. وقتى انسانى به زیارت اهل قبور مى رود و بر سر قبر مؤ من حاضر مى شود، روح آن مؤ من از ((وادى السلام )) فورا به سوى قبرش پرواز مى کند و از دیدار کننده خشنود مى گردد و با او انس مى گیرد و تا وقتى که بر سر قبر او است شاد و خوشحال مى شود و موقعى از کنار قبرش بر مى گردد ناراحت مى شود و باز به ((وادى السلام )) بر مى گردد.

تکلم على با ارواح در وادى السلام  

حبه عرنى مى گوید: با امیرالمؤ منین علیه السلام به پشت کوفه خارج شدم . حضرت در ((وادى السلام )) توقف کرد و گویا مانند اینکه با جمعیتى صحبت مى کند و گفت و گویى دارد. به متابعت از ایشان ایستادم تا خسته شدم ، سپس به قدرى نشستم تا خسته شدم ، چندین بار از خستگى ایستادم و نشستم .
پس ایستادم و رداى خود را جمع کرده و عرض کردم : اى امیرالمؤ منین ! از طول این قیام بر شما ناراحتم ؛ شما ساعتى استراحت نمایید. سپس رداى خود را روى زمین پهن کردم تا آن حضرت به روى آن بنشیند و استراحت نماید.
حضرت فرمود: اى ((حبه ))! ایستادن من نبود مگر براى تکلم کردن یا انس گرفتن با مؤ من . عرض کردم : یا امیرالمؤ منین ! آیا مردگان هم تکلم مى کنند و با هم انس مى گیرند؟
فرمود: بلى ، اگر پرده از جلوى دیدگان تو برداشته شود آن ها را مى بینى که حلقه حلقه نشسته و با عمامه خود یا چیز دیگرى پشت و ساقه هاى پاهاى خود را به هم بسته و بدین طریق نشسته اند و گفت و گو مى کنند. عرض کردم : آیا آنها جسمانى هستند یا روحانى ؟
فرمود: آنان ارواح هستند و هیچ مؤ منى در زمینى از زمین هاى دنیا نمى میرد مگر آنکه به روح او گفته مى شود: به ((وادى السلام )) ملحق شود و آن بقعه اى از بهشت عدن است .(366)
نیز از اصبغ بن نباته نقل شده است : امیرالمؤ منین از کوفه خارج شد تا رسید به غریین (367) و از آنجا نیز گذشت . من نیز به دنبالش رفتم تا به او رسیدم ، دیدم به پشت دراز کشیده است و جسد مبارکش به روى زمین بود و هیچ زیراندازى نداشت .
قنبر عرض کرد: یا امیرالمؤ منین ! اجازه مى دهى لباسم را براى شما روى زمین پهن کنم ؟ فرمود: نه ، این جا خاک مؤ من ، یا مزاحمت براى مؤ من در نشستن است ؟
اصبغ گفت : یا امیرالمؤ منین ! خاک مؤ من را مى دانیم و مى شناسیم که در این جا بوده است . و یا بعدا به این جا مى آید، لیکن معناى مزاحمت با مؤ من در نشستن این جا را نفهمیدم . فرمود: اى پسر نباته ! اگر پرده از برابر چشمهاى شما کنار رود، ارواح مؤ منان را در این جا (پشت کوفه که همان وادى السلام است ) مى بینید که حلقه حلقه گرد هم نشسته و با هم به گفت و و شنید مشغول اند و روح هر مؤ منى در این سرزمین وارد مى شود(368)


ارواح مؤ منان در بیت المقدس  

در روایتى وارد شده است : ارواح مؤ منانى که در ((وادى السلام )) نجف به سر مى برند شبهاى جمعه در صخره بیت المقدس اجتماع مى کنند.
در جنگ صفین که حضرت على علیه السلام با معاویه حدود 18 ماه جنگید، پادشاه روم از این قضیه با اطلاع شد. نامه اى به حضرت امیرالمؤ منین علیه السلام و عین آن را به معاویه نوشت ، در آن دو نامه متذکر شده بود: هر کدام از شما، عالمترین اهل بیت خود را به روم فرستید تااز آن ها سؤ الاتى کنم و بعد از آن ، در کتاب انجیل نظر افکنم و ببینم کدام جواب مرا درست و طبق واقع و کدام به خلاف واقع و بدون علم داده اند و خبر دهم کدامیک از شما به امر خلافت و رهبرى جامعه سزاوارترید.
معاویه فرزند خود یزید و امیرالمؤ منین علیه السلام امام حسن مجتبى را فرستادند. پادشاه روم سئوالاتى از یزید و سئوالاتى هم از امام حسن مجتبى علیه السلام کرد. اما سئوالاتى که از یزید نمود هیچکدام را نتوانست جواب دهد، حیران و سرگردان ماند. اما سئوالاتى که از امام حسن کرد همه را به خوبى و بدون فکر جواب فرمود.
از جمله سئوالاتى که از امام حسن کرد این بود که : آیا ارواح مؤ منان و افراد شایسته بعد از مرگشان کجا جمع مى شوند؟
امام حسن علیه السلام فرمود: ارواح مؤ منان پس از مرگشان در شبهاى جمعه ، نزد صخره بیت المقدس اجتماع مى کنند و با هم گفت و گو مى نمایند.
بیت المقدس عرش نزدیک خداوند است . از آن جا زمین را پهن کرد و بگسترانید و در قیامت هم زمین را در بیت المقدس در هم مى پیچد و محشر از آن جا به پا مى گردد و پروردگار از آن جا بر فرشتگان و آسمان تسلت پیدا نموده است .(369)
این روایت با روایاتى که مى گوید: ارواح مؤ منان در ((وادى السلام )) نجف قرار دارند منافات ندارد؛ زیرا روایات سابق مى گفت : ارواح در ((وادى السلام )) اجتماع مى کنند و این روایت مى گوید: ارواح فقط در شبهاى جمعه نزد صخره بیت المقدس اجتماع مى کنند نه در مواقع دیگر.



مرگ ،
نص و...   





طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ